fbpx

Hva er synonymer?

Synonymer er ord som har samme eller liknende betydning som et annet ord. Å bruke synonymer kan gjøre teksten din mer variert og spennende, og det kan også hjelpe deg å utvide ordforrådet ditt.

Eksempler på synonymer

For eksempel kan vi bruke ordet vaske eller rengjøre. Vi sier at vaske/rengjøre er synonyme ord, og disse to ordene har samme eller liknende betydning som et annet ord.

Et annet eksempel kan være å gå eller å spasere. Ordene er synonymer/betyr omtrent det samme.

Det som er viktig å tenke på med synonymer er at ordene ikke alltid betyr helt det samme, men lignende. Det betyr at dersom du bytter ut et ord, så kan teksten din få en litt annen tone en det du hadde planlagt.

For eksempel kan du bytte ut hund med bikkje, men bikkje vil gjøre at teksten din kan oppleves mer uformell og kanskje nedsettende, avhengig av hvem som leser teksten din. Det samme kan du oppleve dersom du bytter ut kone med kjerring. Det er viktig å tenke over konteksten og formålet med teksten din, når du bytter ut et ord med et annet.

Det å bruke synonymer kan være positivt for å variere språket, utvide ordforrådet og unngå gjentakelser, men du bør altså være forsiktig med å ikke endre meningen eller tonen i teksten når du velger ord.

Hva er forskjellen mellom synonymer og antonymer?

Antonymer er et annet ord, og er da ord som betyr omtrent det motsatte av hverandre.

For eksempel løpe – gå, eller fryse – svette.