fbpx

Hva er en mikrofiberklut?

I profesjonelt renhold brukes ofte mikrofibermaterialer i kluter og mopper.

Fordelen med mikrofiber er flere:

  • Man trenger lite vann når man bruker mikrofiberklut eller -mopp. Det er en fordel, for vann kan skade overflatematerialer. For eksempel vil linoleumsgulv bli skadet dersom det ligger igjen vann over lengre tid. Renhold med fuktig mikrofiberklut gjør at overflaten tørker raskt. Det er viktig at mikrofiberkluten eller moppegarnet blir tilført riktig mengde fuktighet. Hvis ikke får du ikke utnyttet mikrofiberens gode egenskaper. En mikrofiberklut med riktig fuktighet har du når du kan tørke av en overflate uten å etterlate spor av vann. Ved støvtørking brukes tørr mikrofiberklut.
 
  • Mikrofiber reduserer også behovet for rengjøringsmidler betraktelig, man bruker kun vann. Rengjøringsmidler kan skade overflater, skade renholderen, og de kan skade miljøet. Derfor er det en stor fordel å bruke mikrofibermaterialer.
 
  • Mikrofiberen er lett i vekt, noe som gjør renholdet mindre belastende for renholderen rent fysisk. Gevinsten for renholderen ved å bruke mikrofiber er færre skader og sykemeldinger.

Hvordan virker en mikrofiberklut?

Når den er tørr, utnytter den statisk elektrisitet, som gjør at støv og hår fester seg til kluten eller moppen. Lett fuktig mikrofiber suger opp det smussholdige vannet mellom fibrene og binder det slik at smusset blir liggende i moppegarnet eller vaskekluten.

Grunnen til at mikrofiberkluten virker slik den gjør, er at den er laget av tynne syntetiske fibre som er spunnet sammen til en tråd. Fibrene er kuttet med en spesiell splitt-teknikk som danner en skånsom skureflate.

Flergangskluter må rengjøres riktig for å beholde rengjøringsegenskapene. Skyllemiddel ødelegger mikrofiberens egenskaper. Klor begrenser materialets levetid. Det finnes gode engangsmikrofiberkluter og -mopper.